Arkadaşıma Kefil Oldum Borcunu Ödemiyor
Kefil Kimdir?Kefil bazı alışverişlerinizde, genel anlamda kredi çerken ya da senetle alışveriş yaparken, size güvenmelerini sağlamak amacıyla şahit gösterdiğiniz kişidir. Kefil olmak için belirli şartlar vardır. Bu şartlar alışveriş alanınıza göre değişmektedir.
- Eğer kredi çekmek için kefil gösterdiyseniz, kredi notu yüksek, finansal sicili temiz bir bireyi kefil olarak göstermeniz gerekmektedir. Aynı zamanda kefilinizin gelir durumu da çekmek istediğiniz kredi tutarı ile örtüşmelidir.
- Senet ile alışveriş yapmak için kefile ihtiyaç duyduysanız, iş yerinden daha önce alışveriş yapmış ve borcunu düzenli aralıklara ödemiş olmalıdır.
Bu ve bu gibi birçok alanda kefile ihtiyaç duyabilirsiniz. Kefil, ödeme yapılmadığı takdirde ödemeyi yapacağını beyan eden kişidir. Bu sebeple esas borçlu borcunu ödemediği takdirde, ödeme yapacağını beyan eden kefil tarafından ödemenin yapılması gerekir. Normal şartlarda bankalar ya da iş yerleri kefile dava açmaz. İlk olarak ödemenin esas borçlu tarafından yapılması beklenir. Fakat ödeme belli aralıklarla yapılmamışsa kefil tarafından ödenmesi için bir uyarı gönderilir. Bu şartlar sağlandıktan sonra ancak kefilden ödeme yapması beklenmektedir.
Kefil Oldum Borcumu Ödemiyor. Ne yapmalıyım?
Sıklıkla gündeme gelen bu sorunun çözümü esasında kolaydır. Sizler kefil olduğunuz kişinin borcunu ödeyeceğinizi garanti ettiğiniz için, belirtilen süreç içerisinde bu ödemeyi yapmanız gerekmektedir. Esas borçlu ödemelerini yapmadığı takdirde, hakkında hukuki işlem başlatılacaktır. Bu durumda bakanın ya da iş yerinin hangi tarihte icra takip davası açtığını bilmeniz çok önemlidir. Ödeme emri kısa süre içerisinde size tebliğ edilmelidir. Tebliğ geldikten sonra bu davaya itirazda bulunmanız için size verilen belli bir yasal süre vardır. Eğer yasal süreyi kaçırdıysanız ve itirazda bulunmadıysanız, yapmanız gereken işlemler değişmektedir. Esas borçlunun belirtilen yere borcu bitmediği müddetçe sizde kefil olmaktan vazgeçemezsiniz.
Bu sebeple ödeme yapılmadığında sizin ödeme yapmanız gerekmektedir. Fakat borçluluk sona erdikten sonra esas borçluya rücu ederek sizde hukuki işlem başlatabilirsiniz, yani icra takibi. Bu durumda esas borçlu bir itiraz davası açmazsa ödediğiniz borcu geri temin edebilirsiniz. Eğer esas borçlu kişinin aylık düzenli bir maaşı varsa, maaşına haciz koydurarak bu sorundan kurtulabilirsiniz.
Bir cevap yazın