Kredi Taksitlerinin Aksaması Sonucu Ne Olur?

Bankaların müşterilerine vermiş oldukları kredilerin belirli şartları vardır. Bunlardan en önemlisi kredi notunuzdur. Kredi notu bütün banka ve para işlemlerinizin ortak bir havuzda toplanarak analiz edilmesi sonucunda oluşan sayısal değerdir. Bir çeşit puanlama sistemidir yani. Ülkemizdeki bankalar müşterilerini kredi notuna bağlı olarak riskli, orta riskli, az riskli, iyi ve çok iyi şeklinde sınıflandırmışlardır. 1-699 arası kredi notu “en riskli” gruptur. 700-1099 arası kredi notu “orta riskli” grup içerisindedir. 1100-1499 arası kredi notu “az riskli” grubunda yer alır. 1500-1699 arası kredi notu “iyi” grubundayken 1700-1900 arası kredi notu “çok iyi” grup arasında yer almaktadır. Bu sınıflandırma içerisinde riskli grup içerisinde yer almayan bireylere kredi çıkması mümkündür. Bu en önemli şartı yerine getiren müşteriler diğer belgelerini de tamamlayarak kredilerini alabilirler.

Kredi almaktan daha da önemlisi bu kredinin geri ödemesidir. Kredilerin kesinlikle eksiksiz, tam ve düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir. Eğer ödemeleri düzenli bir şekilde yapılmazsa banka ile ciddi problemler meydana gelebilir. İlk ay ödemeleriniz geciktiğinde banka size ekstra faiz uygulaması yapar. Yani ödemeniz gereken taksitin üzerine ekstra faiz eklenir. İkinci ay da ödemeleriniz gecikirse yeniden faiz uygulaması gerçekleşir. Her geciktirdiğiniz ödemede kredi notunuz biraz daha düşer. Ve yavaş yavaş riskli gruba girmeye başlarsınız. Fakat 3 ay ve üstü veya hiç ödememe durumunda bankalar kredi notunuzu düşürmek dışında hukuki işlem başlatırlar.

İlk olarak avukata verilirsiniz. Avukatınız sizi bu konuda aradığında size tekrar ödeme yapabilmeniz için yapılandırma imkanı verilir. Yani kalan borcunuza faizde eklenerek yeniden bir ödeme planı çıkartılabilir. Veya size borç devri önerilebilir. Borç Devri, başka bir bankadan kredi çekilerek diğer borçların ödenmesi sonucu borçların tek bankada toplanması anlamına gelmektedir.

Bunun için bankalar bazı dönemlerde kampanyalar yapmaktadır. Eğer tüm bu işlemler de işe yaramazsa ve ödeme halen yapılmıyorsa banka yeniden hukuki işlem başlatarak haciz işlemine gidebilir. Yani bankanın kara listesine girersiniz. Kara listeye girmiş bir müşteri en az 5 yıl süreyle hiçbir bankadan işlem yapamamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir